Mijn geld & ik

Mijn geld & ik

Gestopt met tellen bij 585 cd’s

Foto: Jeroen Appels / Van Assendelft
Foto: Jeroen Appels / Van Assendelft

Elke week bevraagt de redactie van het Brabants Dagblad een bekende streekgenoot over financiële kwesties. Vandaag Jolwin Dobbelsteen uit Zeeland, het nieuwe raadslid van VHL in Landerd.

JARRY POPELIER

U bent nu raadslid namens Vereniging Herindeling Landerd, maar waar verdient u uw geld mee?
,,Ik ben oorspronkelijk radiomaker, maar daarin ligt werk niet voor het oprapen. Ik heb me ook ingezet als copywriter en gespreksleider, maar door beproevingen van het leven ben ik mezelf tegengekomen. Daardoor ontvang ik momenteel ondersteuningsgeld. Samen met het inkomen van mijn vrouw komen we daarvan rond. Mijn raadswerk zie ik als een mogelijkheid om wat terug te doen voor de maatschappij. Tegelijkertijd zie ik het als een leerzame ervaring die in de toekomst van pas kan komen.”

20160302BD mijn geld en ikWaar geeft u het liefst uw geld aan uit?
,,Aan lekkere dingen, vooral speciaalbiertjes en uit eten gaan. Vroeger gingen we één keer in de maand, maar dat zit er niet meer in. Nu gaan we nog hooguit eens in de drie maanden. Daardoor weet ik het nog beter te waarderen dan vroeger. We zijn zo’n 100 tot 110 euro kwijt voor ons tweetjes.”

Hoeveel geld zit er op dit moment in uw portemonnee?
,,Dat is 20,07 euro, plus de 20 euro die in het noodvakje zit. Dat heb ik overgenomen van mijn vrouw en is voor onvoorziene omstandigheden.”

Wat is uw grootste verleiding op financieel gebied?
,,Cd’s. Ik ben denk ik een van de weinigen die nog echt cd’s koopt. Ik wil het schijfje en het hoesje kunnen vasthouden. De laatste die ik kocht was van Stef Bos. Bij 585 cd’s ben ik gestopt met tellen en dat was al een decennium terug. Daar heb ik echt schandalig veel geld aan uitgegeven. Ik koop er nu nog gemiddeld een per maand. Dan ben ik altijd wel 18 euro kwijt. Vroeger kreeg ik nog weleens korting omdat ik zo vaak in de zaak kwam, maar helaas bestaan die winkels vrijwel niet meer.”

Wat was uw grootste miskoop?
,,Een 27 MC-bakkie, die kocht ik toen ik veertien was. Daarmee kunnen radiozendamateurs met elkaar praten, maar dan moet er ook nog een antenne door de deur. Dat vonden mijn ouders niet goed. Ik heb er 135 gulden voor betaald, maar nooit gebruikt. Een wijze les.”

Waar zou u nooit geld aan uitgeven?
,,Een kaartje voor een voetbalwedstrijd. Ik heb er geen behoefte aan om in een stadion te zitten. Ik ben een paar keer geweest en het kan leuk zijn, maar de randzaken verpesten het.”

Laat u zich bij boodschappen doen leiden door aanbiedingen?
,,Alleen bij wat ik nodig heb of lekker vind. Als er een speciaalbiertje in de aanbieding is gaat het mee, zelfs als ik me had voorgenomen geen bier te kopen. Bij kleding heb ik dat ook. Ik betaal geen 50 euro voor een overhemd, maar als het is afgeprijsd kan ik overstag gaan.”

Als geld geen belemmering is, hoe zou uw perfecte dag er dan uitzien?
,,Dan ga ik voor een dagje in de zon op een Grieks eiland. Eerst ontbijten, krantje lezen. Daarna langs oude gebouwen wandelen, genieten van het uitzicht. Lunchen, niet te uitgebreid want ik houd van een goed diner. Tussendoor zwemmen en ’s avonds naar het theater. Dat zou ik vaker willen doen, maar dat vind ik nu te duur.”