Een halve eeuw Moontan

Het doorbraakalbum Moontan van Golden Earring is een halve eeuw oud. Ter gelegenheid hiervan trekt bassist Rinus Gerritsen door het land. Hij doet het ontstaan van Moontan uit de doeken. Op het album staat ook de internationale doorbraaksingle Radar Love.

Moontan werd goud in Amerika en deed het ook goed in Australië, Canada, Duitsland, Engeland, Scandinavië en natuurlijk Nederland. In ons land was Golden Earring overigens al in 1965 een gevestigde naam, eerst overigens nog als The Golden Earrings.

Aerosmith en Kiss in voorprogramma Golden Earring

‘Radar Love wordt nooit wat’, zo recenseerde Felix Meurders in OOR vijftig jaar geleden. Bassist Rinus Gerritsen heeft de recensie ingelijst hangen naast een Engelse platinasingle in zijn studio. Dat vertelde de bassist van de Golden Earring zaterdag 7 oktober in cultureel centrum Nesterlé in Nistelrode. Journalist Martin Kuiper leidde Gerritsen door het ontstaan van het eveneens vijftig jaar oude album Moontan, waarop de Earring-klassieker staat.

Twee relaxfauteuils met daartussen twee laptops, een basgitaar en aan weerszijde een schilderij; links George Kooymans, Barry Hay, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen en rechts de albumhoes van Moontan. In die setting werd het album ontleed, nadat eerst het ontstaan van de Golden Earring in de basisbezetting was geschetst. Drummer Cesar Zuiderwijk maakte het viertal compleet. Drummer Jaap Eggermont bleek meer plezier te halen uit produceren en begenadigd drummer Sieb Warner van The Motions bleek niet binnen de club te passen. “En het is wel van belang dat je het goed met elkaar kunt vinden als je weken met elkaar op tour bent,” aldus Gerritsen.

Voor het album Moontan verschenen drie albums in de bezetting Gerristen-Hay-Kooymans-Zuiderwijk. Met Back Home van het album Golden Earring uit 1970 kreeg de band internationaal succes in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Toch was de band vooral uit op succes in Engelstalige landen. “En dus ging de fik in dat succes, om in Amerika te toeren,” vertrouwde Barry Hay de zaal toe vanaf het grote scherm dat achter Kuiper en Gerristsen hing. Het gesprek tussen de journalist en bassist werd afgewisseld met fragmenten van andere hoofdrolspelers aan het Earring-succes, zoals platenbaas Willem van Kooten, drummer Cesar Zuiderwijk en zanger Barry Hay.

Moontan zette de Golden Earring in Amerika op de kaart, omdat Radar Love een grote hit werd. “Je hebt een hit nodig om mensen in je geïnteresseerd te krijgen,” aldus Hay vanaf het scherm. En zo kon het dat Golden Earring door Amerika toerde met de toen nog onbekende bands Aerosmith en KISS in hun voorprogramma. Het succes haalde de Earring in, iets wat KISS-bassist Gene Simmons enkele jaren later in een hotel in Washington de Earring tijdens het ontbijt onder hun neus wreef. KISS speelde in een stadion, waar de Earring in een zaaltje om de hoek speelde.

Bassist Rinus Gerritsen toonde vanaf zijn laptop de studiosporen van de Moontan-tracks Are you receiving me, Vanilla Queen en Radar Love. Drums, bas, gitaar en zang liet hij los van elkaar horen. Ook vertelde hij dat eigenlijk elke Earring-song in de basis een akoestisch gitaarliedje is, aangedragen door George Kooymans, dat dan op aangeven van zanger Barry Hay dan verder werd aangekleed; “en wij moesten dat dan maar doen,” zo zei Gerritsen, die voor Radar Love bijvoorbeeld een stukje accordeon moest spelen, terwijl hij dat veel te zwaar vond. En ook liet de bassist horen dat het tempo van de drums en bas aan het begin van Radar Love trager is dan aan het einde. “Iets wat tegenwoordig in een opname met een click track wordt voorkomen.” De Earring ging dan ook niet “een week de studio in voor een liedje, zoals Tears for Fears,” aldus Hay.

Hoogtepunt van de avond was het moment dat bassist Rinus Gerritsen in viel op de studiosporen van Are you receiving me. Ontdaan van de zang speelde hij samen met drummer Cesar Zuiderwijk en gitarist George Kooymans. De studiotrack werd aangezet en op het moment dat het rode baslijntje op hield speelde Rinus Gerritsen naadloos verder. Muziek maken is wat de 77-jarige bassist het liefste doet, zei hij na afloop. Zo speelt hij met toetsenist Robert-Jan Stips in het Supersister Projekt; 29 december te zien in de Groene Engel in Oss.

Play