Tiptracks week 43

Adieu Blanks, bienvenue Stromae. Dag Wies, welkom Fay. Tot ziens Tors, aangenaam James Bay. En dan hebben ook nog Bakermat, Noah Floersch en Tusky plaatsgemaakt voor Kraantje Pappie, Mell & Vintage Future en Yungblud in mijn Tiptracks op Deezer.

Diamonds – Mell & Vintage Future

Melanie Jonk vertaalde voor de aflevering Power of Music van Beste Zangers het nummer Diamant van Mart Hoogkamer. De levensliedzanger zou eigenlijk meedoen aan Beste Zangers, maar hij moest door een burn-out op het laatste moment afzeggen. Ook Melanie Jonk van Mell & Vintage Future is niet onbekend met psychische tegenslag. Zij zag hierdoor eerder af van deelname aan het populaire tv-programma. Haar pijn is hoorbaar in Diamonds, dat ze niet alleen vertaalde, maar ook naar zichzelf toeschreef. Melanie Jonk (15/10/93) is een dertigjarige zangeres en kleindochter van Piet Veerman. Ze deed in 2014 mee aan The Voice of Holland. Sinds 2015 vormt ze samen met drummer Ton Dijkman en organist Nico Brandsen Mell & Vintage Future. Toetsenist Nico Brandsen heeft een hersentumor en niet lang meer te leven.

James Bay – All my broken pieces

De nieuwe single van de Britse singer-songwriter James Bay (4/9/90) is eigenlijk een oudje. De 33-jarige zanger schreef het tien jaar geleden voor het album Chaos And The Calm, waarop ook zijn doorbraaksingle Hold Back the River op staat. Andere bekende tracks van James Bay zijn Let it go, Best Fake Smile en Chew on my heart. James Bay durfde aan het begin van zijn carrière zijn kwetsbaarheid nog niet te tonen en dus bleef All my broken pieces op de plank liggen. In het nummer zingt hij over de veranderingen die hij tien jaar geleden doormaakte toen hij zijn ouderlijk huis verliet, ging samenwonen met zijn vriendin Lucy en een Amerikaanse platendeal tekende.

Fay – Thuis Thuis

Hoewel Fay Vriens wekelijks meerdere optredens doet tijdens de Popronde bleek ze ook nog instaat om een nieuwe single te realesen. Met Thuis Thuis is de derde single een feit. En als je naar de tekst luistert, gaat het nummer eerder over haar geboorteplaats Halsteren dan over haar huidige woonplaats Tilburg. En eigenlijk heeft deze zangeres en Efteling-medewerkster geen promotie nodig, want ze brengt haar Nederpop met succes via Tik Tok aan de man/vrouw/X. 3voor12 omschrijft FAY’s repertoire als ‘een mix van ballads en rockers.’

Kraantje Pappie – Adem In

Ondanks dat Kraantje Pappie (1/7/86) solo al vijf jaar niets heeft uitgebracht is hij niet uit de hitlijst weg te slaan. Met Bizzey en Rolf Sanchez stond hij dit jaar nog in de Top 40 met Zin in de zomer man. En met diezelfde Bizzey begon hij het duo Sick & Nimon een parodie op Nick & Simon, het duo dat er dit jaar juist mee stopte. Toch leverde dat nog niet echt succes op. Tegen RTL Boulevard zei Alex van der Zouwen, alias Kraantje Pappie dat hij moest uitvinden waarover hij het wilde hebben. Daarbij was er veel gebeurd in de afgelopen vijf jaar, zoals het vaderschap. Dochter Maeve hoort overigens liever Elsa (Frozen) dan Adem In van haar vader. Het nummer gaat over je rust bewaren als je iets overkomt en dus niet meteen reageren.

Stromae – Fils de joie

Paul Van Haver (12/3/85), alias Stromae gaat in de herkansing met Fils de joie. Deze track was de derde single van het album Multitude, dat op 4 maart 2022 verscheen. Fils de joie kwam in juni 2022 voor het eerst uit en gaat over de zoon van een prostitué. De titel is een woordspeling. Een Fille de joie is een meisje van plezier en een Fils de joie een hoerenzoon. Fils de joie staat ook op de soundtrack van de voetbalgame FIFA 23. De clip bij het nummer deed stof opwaaien, omdat de danseressen te weinig betaald kregen. In de videoclip wordt een eerbetoon gegeven aan een vermiste sekswerker.

Yungblud, Bring Me the Horizon, Oliver Sykes – Happier

De 26-jarige Britse alternatieve rock en hiphop zanger Yungblud (5/8/97) werkt op Happier opnieuw samen met zanger Oliver Sykes van metalcore band Bring Me the Horizon. In 2020 brachten ze samen al Obey uit. Yungblud is de artiestennaam van Dominic Richard Harrison. Hij begon zijn carrière als acteur en was te zien in series als Emmerdale en The Lodge. Zijn eerste single verscheen in april 2017 met King Charles. Yungblud stond al op Lowlands, Pinkpop, Pukkelpop en Rock Werchter, maar slechts eenmaal in de Top 40. Dat was met de track 11 minutes een samenwerking met Travis Barker, de drummer van Blink-182 en Halsey. Ook zou je hem kunnen kennen van de track Funeral.