Tiptracks week 9

TikTok is de voedingsbodem van de releases van deze week. Drie van de zes hebben hun populariteit aan dit medium te danken. Verder overheersen de lage landen in mijn Tiptracks van deze week.  

Fay – Dankjewel

Fay Vriens komt uit Halsteren en woont in Tilburg. Zij is webcarespecialist bij attractiepark Efteling en daarnaast actief op TikTok, waar ze bijna 42-duizend volgers en 847-duizend likes heeft. Ze stelt liedjes te maken om mee te schreeuwen in de auto. En ze vraagt via Instagram om “een beetje liever te zijn dan nodig is.” Fay studeerde rechten in Antwerpen en behaalde haar bachelor organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. De single Dankjewel is geschreven en geproduceerd door Jesse Hydro en hierin rekent Fay af met haar ex.

Berre – Thrill Of it All

De 22-jarige Berre Vandenbussche (27/10/00) is een Vlaamse singer-songwriter. Hij bracht op 5 mei 2022 zijn debuutsingle Say My Name uit. Berre bouwde met covers zijn bekendheid op via TikTok, waar hij zo’n 589-duizend volgers heeft en 6,3 miljoen likes.  De muziek van Berre ligt in het verlengde van Lewis Capaldi. In België is Berre al een bekenheid via The Voice Kids en de Regi Academy. In Frankrijk is Berre al ontdekt door het radiostation NRJ. Zou deze zanger nu ook doorbreken bij de noorderburen?

Froukje – Als ik God was

De 21-jarige Froukje Veenstra (4/9/01) beklaagt zich tegenover God over wat er mis is met de wereld in de nieuwe single Als ik God Was. De machteloosheid hoorde we ook al in de doorbraaksingle Groter dan ik, dat begin 2020 uitkwam en over de klimaatcrisis gaat. Overigens is Froukje niet gelovig. De nieuwe single Als ik God was is in eigen beheer verschenen. Haar contract bij Top Notch liep af en daarop besloot Froukje het zelf te willen proberen.

HAEVN – Trade it for the night

Trade for the night is een single van de in juni 2022 verschenen EP Holy Ground. HAEVN bestaat uit singer-songwriter Marijn van der Meer uit Sint-Michielsgestel en componist en pianist Jorrit Kleijnen uit Kerkrade. Ze maken dreampop en met een band touren ze momenteel langs de Nederlandse theaters. Naast Holy Ground verscheen de EP Symphonic Tales en debuutalbum Eyes Closed. Muziek van HEAVN is te horen in films en series, waaronder Riverdale op Netflix.

Stef Bos – Je leeft maar 1 keer

De 61-jarige singer-songwriter Stef Bos (12/7/61) brak in 1991 door met Papa, nadat het jaar ervoor de single Gek zijn is gezond al regelmatig op de radio te horen was. Toch is de van oorsprong Veenendaalse zanger meer een albumartiest. Het was Miss Montreal die zorgde voor Stef Bos’ grootste hit. Dit was Door de wind, dat dankzij de Beste Zangers in 2020 op drie terecht kwam. Je leeft maar 1 keer is een eerbetoon aan de moeder van Stef Bos. Zij was een levenslustige vrouw, die te snel door de tijd werd ingehaald.

Nicky Youre – Shut me up

De Amerikaanse producer en zanger Nicky Youre zou je kunnen kennen van Sunroof. Deze track werd mede dankzij TikTok een hit. Al kwam Sunroof in 2022 in ons land niet verder dan 36. Nicky Youre is de artiestennaam van de 23-jarige Nicholas Scott Ure (4/6/99). Hij debuteerde in 2020 met Sex and Lemonade. Hij bezit overigens een bachelor international business van de Universiteit van Californië. Nu afwachten of deze catchy song ook een internationaal succes wordt.