Boer Spierings: ‘Gebruik minder kunstmest’

376046_251018_WKBG_KruiwagenOSS – In Nederland wordt nog veel kunstmest gebruikt in de landbouw. Als dat zou worden teruggedrongen zou het probleem van teveel dierlijke mest deels zijn opgelost. Dat betoogde boer Jasper Spierings in Jolwin.nl op Mfm Brabant. Deze radioshow kwam in het kader van de Week van het Buitengebied op Mfm/Dtv uit Landwinkel Boer Spierings in Oss. Jasper Spierings opperde verder dat de mest kleinschalig verwerkt kan worden, zelfs op boerderijniveau. Spierings heeft een grondgebonden bedrijf, waardoor hij geen mest hoeft af te voeren.

Live verslag vanuit Landwinkel Boer Spierings in Oss


Bij de verwerking van mest, gaat het vooral over het terugwinnen van nutriënten als fosfaat. Dat is een natuurlijk product dat niet meer wordt bijgemaakt en steeds schaarser wordt. En uit de mest kunnen we die fosfaat terugwinnen, stelt Spierings. “Links of rechtsom moet je iets met de mest.” Over de komst van een mestfabriek naar Oss wil hij zich niet uitspreken. “In die problematiek heb ik me niet verdiept,” zegt hij diplomatiek.

Hoewel Spierings een andere weg heeft ingeslagen, veroordeelt hij de intensieve veehouderij geenszins. “Dat is een keus die boer voor zichzelf maakt.” Maar hij voegt er ook aan toe dat we door deze vorm van boeren nooit meer honger hebben in Nederland en Europa. En met de Nederlandse kennis, die volgens hem wereldwijd de top is, moet ook de honger aangepakt worden. Wel fronst hij soms de wenkbrauwen als hij door een supermarkt loopt. “Wij exporteren veel van ons vlees, maar importeren juist ook vlees. Dat snap ik soms niet.” Volgens Spierings heeft dat veel te maken met de lage prijzen, die de consument wil.

Jasper Spierings maakte na zijn studie de keuze voor het bedrijf, zoals hij dat nu exploiteert aan de Oijenseweg. “We hebben melk- en vleeskoeien en verkopen in onze landwinkel melk, kaas en vlees van onze eigen dieren. En verder bieden we veel streekproducten aan.”

Deze week besteedt Mfm/Dtv op televisie, radio en internet extra aandacht aan de agrarische sector tijdens de Week van het Buitengebied. Radioshow Jolwin,nl kwam vandaag uit Landwinkel Boer Spierings in Oss. Morgen staat Mfm Brabant in de onderwijskas van de HAS Den Bosch. Presentator Jolwin Dobbelsteen praat daar met lectoren en studenten over de toekomst van de agrarische sector.