Burger machteloos in buitengebied

376043_251018_WKBG_SchapenOSS – “De burger heeft het nakijken in het buitengebied,” dat zei Astrid van der Geld uit Heeswijk-Dinther in Jolwin.nl op Mfm Brabant tijdens de Week van het Buitengebied. Twintig jaar geleden kocht ze een woning in het buitengebied om dagelijks te genieten van de natuur in de omgeving. Maar echt gelukkig is ze er niet geworden. “Juist als het mooi weer wordt, moeten wij alle ramen en deuren sluiten om de stank buiten te houden en kunnen we niet in de tuin zitten.” Als ze weet dat het goede weer een paar dagen aanhoudt, vertrekt ze zelfs.

Astrid van der Geld bewoner buitengebied Bernheze


Toch heeft ze de moed niet opgegeven. Ze hoopt dat ze met de boeren in de omgeving ooit nog eens tot een oplossing komt. “Er moet weer een dialoog worden gestart.” Van der Geld vindt dat het in de jaren dat ze nu in Heeswijk-Dinther woont meer is gaan stinken. Ze begrijpt dat de boeren ook hun geld moeten verdienen, maar verwacht van hen ook enig begrip voor de situatie van de burgers. “Want zo langzamerhand wonen er meer burgers in het buitengebied dan boeren.”

Ze is ook erg teleurgesteld in het gemeentebestuur en de overheid in het algemeen. “Zij moeten toch opkomen voor alle inwoners, maar ik vind dat de burgers in het buitengebied behoorlijk in de kou staan.” Ik lees nu ook van boeren dat ze teleurgesteld zijn in de overheid, en dat snap ik wel. “Neem bijvoorbeeld de luchtwassers, die de varkensboeren voor miljoenen moesten installeren. Dat is een fiasco geworden. Ze helpen helemaal niets en dan komen er nu weer nieuwe maatregelen, waarbij het maar afwachten is dat die gaan helpen.”

Van der Geld stelt dat de burgers een even grote bijdrage aan het buitengebied leveren als de andere sectoren. “We vergroten de leefbaarheid, want als de burger het buitengebied de rug toekeert, dan zal er sprake zijn van een grote verschraling en weg is het mooie gevarieerde gebied van nu.”

Mfm/Dtv besteedt deze week extra aandacht aan het buitengebied. Iedere dag komt in het journaal op televisie een aspect van het buitengebied aan de orde. Radioshow Jolwin.nl komt iedere morgen vanaf een andere plek in de regio. Bovendien staan op de site extra achtergronden over het buitengebied en de agrarische sector.

Play