boer: ‘Stop verschraling teelaarde’

maisveldSLABROEK – Maashorstboer Jan van den Biggelaar uit Uden ergert zich aan de verschraling van de teelaarde in De Maashorst. Hij vreest dat Nederland niet zelfvoorzienend kan zijn in de voedselproductie. “Als er geen schip met veevoer meer komt vanuit Argentinië & Brazilië dan is de grond weer nodig als teelaarde; maar dan is die grond weg,” dat zei Van den Biggelaar in Jolwin.nl op Mfm Brabant. Het radioprogramma kwam vanwege de Week van het Buitengebied op Dtv/Mfm live vanuit Natuurcentrum De Maashorst in Slabroek.

Maashorstboer Jan van den Biggelaar


Het is niet zo dat Van den Biggelaar tegen de natuurontwikkeling in De Maashorst is. Zo is hij naast melkveehouder ook Wisentranger, wat inhoudt dat hij excursies doet naar deze Europese bizon. “Als Maashorstboer laat ik de koeien wel meer buitenlopen, want die melkkoeien zijn net zo mooi als de Wisenten,” zei Van den Biggelaar. “Die Wisenten zijn een tijdelijk welvaartsverschijnsel. In de Maashorst wordt meer maatschappelijk geld gepompt in de grond, de begeleiding van Wisenten en de aanleg van paden dan wij boeren ooit voor landbouwgrond zouden kunnen geven.”

Van den Biggelaar sluit niet uit dat de grond van De Maashorst over decennia weer nodig is als landbouwgrond. “Hou die teelaarde in stand, want hebben we als de wereldbevolking bestaat uit 10 miljard mensen wel geld om die grond terug te brengen?” Tegelijkertijd ziet de Maashorstboer meerwaarde in de teelaarde door de gewassen die erop staan: “Als je de aardappelen en de bieten pakt of het gras en de maïs, die absorberen per jaar per hectare toch dertig ton co2 en per hectare komt er dus acht keer zoveel zuurstof vrij als een hectare bos.”

Jan van den Biggelaar en zijn zoon Geert zijn ook te zien in de televisie-items die Dtv heeft gemaakt en die in de Week van het Buitengebied elke dag in het journaal te zien zijn in Den Bosch, Bernheze, Oss en Uden. Op de site staan elke dag extra achtergrondverhalen en Mfm Brabant is met de radio elke ochtend op locatie. Vandaag stond presentator Jolwin Dobbelsteen in Natuurcentrum de Maashorst. Morgen komt de radioshow Jolwin.nl vanaf de Landwinkel van boer Spierings in Oss.

Play