Tiptracks week 2

De moerstaal heeft de overhand in wat ik deze week heb geselecteerd aan nieuwe muziek. Verder hebben ook drie indrierockacts mijn Tiptracks gehaald, waaronder oudgediende Iggy Pop. Er is sowieso veel mooie nieuwe muziek. Zo telt de Tipparade deze week tien nieuwe binnenkomers.

Van Dik Hout – Elk Verloren Uur

Van Dik Hout-voorman Martin Buitenhuis vierde op 4 januari zijn 54e verjaardag. Zijn band brak in 1994 door met Stil in Mij. En  na al die tijd rocken deze Helderse muzikanten nog steeds. Zo staan ze op 23 juni als headliner op Lulboompop in Megen. Elk Verloren Uur is evenals voorganger Op De Golven Dansen Wij opgenomen met producer Niels Zuiderhoek in Berlijn.

Iggy Pop – Comments

Iggy Pop (21/4/47) heeft met Every Loser een nieuw studioalbum uit. Hierop laat de 75-jarige rocker horen waar hij vandaan komt. Iggy Pop staat bekend als The Godfather of Punk. Zelf zegt hij: ‘Ik ben die man zonder shirt, die rockt.’ Al gingen daar wel uitstapjes naar jazz, elektronica met Underworld en covers van Edith Piaf en Beatles aan vooraf. Op Every Loser werkte Iggy Pop samen met drummer Chad Smith van Red Hot Chili Peppers, bassist Duff McKagan van Guns N’ Roses en op Comments is de overleden drummer Taylor Hawkins van Foo Fighters te horen.

Véras, Gotu Jim, Ray Fuego – Alleen in Bed

Véras Fawaz (16/7/93) is een 29-jarig multitalent. Hij werd bekend als regisseur, maar is ook youtuber, presentator en clipmaker. Zijn debuutalbum Het Niets verscheen op 5 januari en ontving vier sterren van De Volkskrant. Hierop behandelt de zanger familieproblemen en levensvragen. Zijn stem doet denken aan Spinvis en de elektronische sound aan Thom Yorke (Radiohead). Op het alternatieve Nederlandstalige popliedje Alleen in Bed werkt Véras samen met Gotu Jim & Ray Fuego.

Spinvis – Lente ‘22

Erik de Jong, oftewel Spinvis (2/2/61) grijpt op zijn nieuwe single terug op het voorjaar van vorig jaar. Dat was een jubileumjaar, want zijn debuutalbum verscheen in 2002. Lente ‘22 is de voorloper van het album dat op 7 april verschijnt. Lente ’22 gaat over bevrijding na de twee coronajaren.

McKenna Grace – Ugly Crier

Voor de 16-jarige McKenna Grace (25/6/06) is acteren niet voldoende, dat blijkt uit haar vijfde single Ugly Crier. Een album is onderweg en zelf gaat ze ook op pad om te toeren. Als actrice zagen we haar in Designated Survivor, Ghostbusters: Afterlife of als jonge Captain Marvel in Captain Marvel uit 2019.

Stef Bos – De Weg

Op De Weg bezingt de 61-jarige Stef (Steven) Bos (12/7/61) zijn autonomie. Hij laat horen steeds minder zwaarmoedige teksten te maken, zonder de diepgang te verliezen. Met Checkpoint Charlie draait vanaf 14 januari een musical met teksten van zijn hand. Stef Bos’ nieuwe album Bitterlief verschijnt in maart. En hij is vanaf april ook weer live te zien. De Weg heeft al verschillende versies gekend en kreeg tijdens de coronapandemie zijn definitieve vorm. Voor Bos’ is deze versie een spiegel. Het dient om de werkelijkheid te bevragen en daagt uit van gebaande paden af te wijken.

The Vices – Never Had To Know

De Groningse indierockers gaan proberen Amerika te veroveren. Ze spelen tijdens het showcase festival SXSW. Maar eerst rocken ze tijdens Eurosonic Noorderslag (18/1). Overigens is de nieuwe single Never Had To Know wat rustiger en radiovriendelijker dan eerdere releases. Never Had To Know gaat over zelfgekozen naïviteit oftewel wegkijken. Dingen niet willen zien, omdat je weigert te veranderen. Het tweede album van The Vices Unkown Affairs verschijnt op 17 maart.