Tiptracks week 20

Gevestigde namen en artiesten die proberen mee te liften op het Eurovisie Songfestival, daaruit bestaat de lichting nieuwe muziek deze week in mijn Tiptracks-lijstje op Deezer.

Armin van Buuren (ft. Julia Church) – Fire with fire

De Leidse dj Armin van Buuren staat al sinds begin deze eeuw aan de top van de dance-scene. Van 2007 tot 2012 is hij zelfs vijf keer uitgeroepen tot de beste dance-dj van de wereld. En tegenwoordig is hij ook een gerenommeerd radio-dj met meer dan 40 miljoen luisteraars wereldwijd. Hij kreeg voor zijn show A State of Trance de Ere Zilveren Reissmicrofoon. In zijn programma lanceert hij ook nieuw talent. De vocalen van Fire with Fire zijn van de Zuid-Afrikaanse zangeres Julia Church, die woonachtig is in het Verenigd Koninkrijk.

Rosa Linn – Hallelujah

De Armeense Rosa Linn (20/5/00) kennen we van het Eurovisie Songfestival 2022. Daar eindigde ze met Snap op de twintigste plek. Dankzij TikTok en Spotify werd deze song na twee maanden alsnog een grote hit. Sterker nog het kwam in ons land net niet op 1. Ongetwijfeld probeert Rosa Linn met haar nieuwe single Hallelujah mee te surfen op de huidige songfestivalgolf. Zo klinkt het liedje ook.

Sam Ryder – Mountain

De 33-jarige Britse singer-songwriter Sam Ryder (25/6/89) eindigde na Oekraïne als tweede tijdens het Eurovisie Songfestival 2022. Dankzij de oorlog wordt het festival dit jaar in Liverpool gehouden en dus wordt hem een podium geboden om zijn single Mountain wereldwijd te lanceren. Deze uptempo popsong kent een break die even aan Sowing the seeds of love van Tears for Fears doet denken. Nu maar afwachten of Sam Ryder met Mountain de hitlijst wel weet te bestijgen. Zijn songfestivalsong Space Man kwam niet hoger dan 27.

The Cat Empire – Rock ‘n’ roll

De Australische rockband The Cat Empire gaat al vierentwintig jaar mee. De band maakt een mix van funk, jazz en rock met sterke latin-invloeden. Centraal in hun muziek staat de afwijzing van het materiële, oorlog en intolerantie. Ze omarmen culturele diversiteit en het simpele zorgvrije bestaan. Toch zien ze tegelijkertijd ook de bedreigingen. Zo voerde The Cat Empire in 2014 met het Wereld Natuur Fonds actie tegen het storten van gebaggerde zeebodem op het Great Barrier Reef.

Dolly Parton – World of Fire

Dolly Parton rockt op de single World on Fire. En daarbij zingt de 77-jarige countryster ook haar zorgen van zich af. World on Fire is meteen de aankondiging van haar nieuwe album Rockstar, dat op 17 november verschijnt. Voor dit album heeft ze met Beatles: Paul McCartney en Ringo Starr een nieuwe versie van Let it be opgenomen. Ook covert ze  Stairway to Heaven van Led Zeppelin en Free Bird van Lynyrd Skynyrd. Verder zijn Miley Cyrus, Lizzo, Aerosmith-zanger Steven Tyler en Sting zijn in verschillende nummers te horen.

Thirty Seconds to Mars – Stuck

Thirty Seconds to Mars laat na vijf jaar weer van zich horen. In 2018 verscheen het vijfde album America. De basis van de band bestaat uit de boers Jared en Shannon Leto. De single Stuck loopt vooruit op het zesde studioalbum It’s The End Of The World But It’s A Beautiful Day, dat op 15 september verschijnt. Overigens zijn de scheurende gitaren uit de begin jaren van Thirty Seconds to Mars aan het begin van deze eeuw ingewisseld voor meer elektronica.

Sophia (Dove) – Quarter Life Crisis

Sophia Dove is een singer-songwriter uit Metro Detroit. Ze rondde in 2021 een kunstopleiding af aan de  Michigan State University. Het was ook in dat jaar dat Quarter Life Crisis voor het eerst verscheen. Ze schreef haar eerste lied op haar achtste. Sinds 2014 timmert ze aan haar zangcarrière. Dit begon met het winnen van een lokale zangwedstrijd. Ook was ze te zien op markten en braderieën. Mogelijk klopt de Quarter Life Crisis nu aan haar deur, dat de single opnieuw is verschenen.