Tiptracks week 25

Nederlandstalige muziek domineert deze week de nieuwe tiptracks. Daarnaast een Britse indieband, waar we lange tijd niets van gehoord hebben, een Britse singer-songwriter met een nieuw album en single en ook laat singer-songwriter Blanks zich van een ander kant zien, euh… horen natuurlijk.

Pieter van Schooten – 1000 woorden voor regen

Pieter van Schooten (7/7/77) is een 45-jarige singer-songwriter uit Zeeland (N.Br.). Hij produceert veel voor Nedelandstalige artiesten van Berk Music. Ook schreef hij een herdenkingslied voor de slachtoffers van het Osse Stintdrama in 2018. En als achtergrondzanger ging hij in 2004 met Re-union naar het Eurovisie Songfestival. Hoewel Van Schooten grossiert in vrolijke liedjes voor anderen, zingt hijzelf vaak wat melancholischere nummers. In 1000 woorden voor regen constateert hij dat we meer woorden hebben voor negativiteit dan positiviteit.

Blanks – Nobody Knows

Op Nobody Knows laat Blanks zich van een heel andere kant horen. De 26-jarige Simon de Wit(19/4/97), zoals de singer-songwriter eigenlijk heet, laat ook de rapper in zich los. Blanks komt uit Vleuten-De Meern, maar woont in Groningen, waar hij informatiekunde studeerde. Blanks brak door via YouTube. In 2022 was hij te zien in Beste Zangers. In oktober 2021 verscheen zijn eerste debuutalbum Nothing Lasts Forever and That’s OK. Ook heef Blanks een eigen platenlabel (Excited About Music), waarop trouwens de muziek van Meau verschijnt.

Kasabian – Algorithms

De Britse rockband Kasabian wist in 2005 een heel bescheiden hit te scoren met Processed Beats (37). De band begon onder de naam Saracuse, maar veranderde deze in Kasabian. De naam is afgeleid van Linda Kasabian. Zij was de bestuurster van de vluchtauto van de Amerikaanse seriemoordenaar Charles Manson. In 2007 werd Kasabian uitgeroepen tot beste Birtse live-act. Ze stonden in het voorprogramma van Oasis, Muse en U2. Zanger en mede-oprichter Tom Meighan is uit de band gegooid vanwege mishandeling van gitarist Serge Pizzorno. En dat is nu de frontman.

Fay (Vriens) – Geen Spijt

Tekschrijfster en zangeres Fay Vriens is geboren in Halsteren en woont tegenwoordig in Tilburg. Daar studeerde ze organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Ook werkt ze als webcarespecialist bij attractiepark Efteling. Ondertussen timmert ze muzikaal aan de weg. Dit najaar reist ze het land door tijdens de Popronde. Ze stelt liedjes te maken om mee te schreeuwen in de auto. En ze vraagt via Instagram om “een beetje liever te zijn dan nodig is.”

Aafke Romeijn ft. Daan – Woorden (CTRL + ALT + DEL)

De melancholische zangeres en schrijfster Aafke Romeijn (1/12/86) uit Overasselt beschouwt in haar werk vertwijfeling en ontwikkelingen in de maatschappij. Romeijn schuwt het niet zich kwetsbaar op te stellen. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde ze compositie en aan de Universiteit Utrecht taal- en letterkunde. Sinds 2012 is ze ook popmuzikant. Ook is ze politiek actief voor de PvdA in haar woonplaats Utrecht. Haar boek 7B wordt verfilmd. Dit verhaal gaat over een fictieve stad in Groningen in 2040. In haar single Woorden laat ze horen dat schelden wel pijn doet.

Tom Grennan – Before You

De 28-jarige Britse singer-songwriter Tom Grennan (8/6/95) kennen we van Little bit of love uit 2021 of als vocalist bij Joel Corry en Calvin Harris in By your site. Met What ifs & maybes vercheen op 16 juni 2023 zijn derde album. Hiervan draaide ik eerder al How does it feel. En nu is er de opvolger Before You. Vooralsnog kun je hem alleen in het Verenigd Koninkrijk en op Sziget zien deze zomer.