Tiptracks week 47

Het aanbod van leuke nieuwe muziek is deze week wat mij betreft wat magertjes. Niettemin zijn er in de voorbije weken enkele tracks verschenen, die toch meer aandacht verdienen. En dus zijn naast Alan Walker met Shut Up en de Veghelse Q’n met Afstand ook de Gorillaz, Merol en Warhaus deze week in mijn Tiptracks opgenomen.  

Alan Walker – Shut Up

Alan Walker is een Noors-Britse producer. Hij is geboren in Northampton, maar verhuisde op zijn tweede naar Bergen. In 2015 werd hij getekend door Sony Music. Zijn track Faded stootte in ons land door naar nummer 2. En dat is tot op heden zijn grootste hit. Hij werkte met sterren als Noah Cyrus, Conord Maynard, Benjamin Ingrosso en Ava Max. Op Shut Up werkt hij samen met de Amerikaanse zangeres Upsahl.

Q’n – Afstand

De Veghelse Koen Hendriks maakte als rapper Q’n dit jaar zijn opwachting tijdens de Popronde. De producer, schrijver en rapper maakt muziek uit noodzaak. Hij stelt er zijn moeizame jeugd en psyche mee onder woorden te brengen. Hij verwerkt donkere gedachtes op wavy beats. Q’n is nooit bang om zich bloot te geven, de teksten zijn ongefilterd en ongecensureerd. Hij zingt over zijn gebrek aan zelfliefde, maar ook over de strubbelingen die hij meemaakt in relaties met anderen.

Gorillaz – Baby Queen

Het multimediaproject Gorillaz bestaat in 2023 een kwart eeuw. Gorillaz is de samenwerking tussen Blur-zanger Damon Albarn en de Engelse tekenaar Jamie Hewlett. Ze braken in 2001 door met Clint Eastwood. Onlangs verschenen de singles Cracker Island met Thundercat en New Gold met Tame Impala. Op de nieuwe single Baby Queen doet Gorillaz het alleen. Het achtste album verschijnt op 24 februari. Daarop zullen ook Bad Bunny en Stevie Nicks van Fleetwood Mac te horen zijn.

Merol – Kus me even

De Dordse Merel Baldé bewijst meer te zijn dan een provocatie. Al wist ze als Merol wel de aandacht op zichzelf te vestigen met songs als Hou je bek en bef me, Krijg het er geil van en Ik wil een kind van jou. Haar debuutalbum heet Troostprijs en verscheen in april van dit jaar. Merol stelt met haar liedjes de Nederlandse taal op de hak te nemen met meerdere lagen ironie. De teksten zijn niet bedoeld om te shockeren, ze formuleert er een antwoord mee op mannelijke rappers. En waarom zou een vrouw haar behoeftes niet mogen uitten?

Warhaus – When I am with you

Warhaus is de Belgische eenmansband van Maarten Devoldere, die we ook kennen van Balthazar. Sinds 2016 houdt Devoldere dit sideproject erop na. En hij stond al op Pukkelpop met Warhaus. De single When I am With You staat op het album Ha Ha Heartbreak, dat op 11 november uitkwam en het derde Warhaus album is. When I Am With You is een liefdeslied en gaat over opgroeien.