Varkensregio Noordoost-Brabant

375525_231018_VarkenHEESWIJK- DINTHER – “Dat er in Noordoost-Brabant zoveel varkensboeren zitten, is historisch te verklaren”, zegt varkensboer Herman Krol uit Heeswijk-Dinther op MfM Brabant. Jolwin.nl komt deze dinsdag vanaf zijn bedrijf in het kader van de Week van het Buitengebied van Dtv/MfM Brabant.

“De boeren wilden de schrale zandgrond verbeteren en dat kon heel goed met de mest van varkens. Later is daarvoor de NCB, de voorganger van de ZLTO, opgericht en die coöperatie ging op grote schaal reststromen uit de levensmiddelenindustrie opkopen. Zo zijn er veel boeren in deze regio varkensboer geworden”, legt Krol uit.

Varkenshouder Herman Krol

Volgens Krol zijn de varkensboeren van nu de grote schillenboeren uit het verleden. De schillenboeren kwamen vroeger bij de mensen thuis langs omdat de mensen zelf hun eten maakten. Nu gebeurt dat bijvoorbeeld bij grote aardappelbedrijven en andere industriële levensmiddelen ondernemingen. Daar halen de boeren de reststromen op. Volgens Krol voert hij zijn varkens wel 30 tot 40 verschillende bijproducten uit de levensmiddelenbranche.

Daarmee speelt Krol al in op de circulaire landbouw die in de recente visie van minister Carola Schouten is gepresenteerd. De bewindsvrouw wil dat de varkens producten eten die in de direct omgeving zijn geproduceerd en dat de mest ook weer op het land in de buurt wordt afgezet. En Krol stelt ook nog even dat op milieugebied een normale varkensboer eigenlijk minder schadelijk is dan een biologische varkensboer: “De foodprint op een schaal van 1 tot 10 van een bio-boer is een 7 en die van een normale varkensboer een 3.”

De streekomroep Dtv/MfM Brabant besteedt deze week extra aandacht aan de agrarische sector in de Week van het Buitengebied. Elke dag op televisie in het journaal, op de site met extra achtergronden en met de radio op locatie. Vandaag vanaf het boerenerf van varkensbroer Herman Krol in Heeswijk-Dinther. Morgen is de radio te vinden op het Bezoekerscentrum Maashorst in Nistelrode.

Play