Koe kost €10.000 aan fosfaatrecht

koe_themaweekHEESWIJK-DINTHER – “Een melkkoe is zo’n beetje 10.000 euro waard aan fosfaatrecht”, dat zegt melkveehouder Gerard Krol uit Heeswijk-Dinther op MfM Brabant tijdens de Week van het Buitengebied.

Met een gemiddelde grote van honderd koeien is een melkveebedrijf toch snel een miljoen waard. Volgens Krol worden deze grote bedragen nu nog wel betaald, maar zullen die grote sommen over een aantal jaren niet meer opgebracht kunnen worden. Dat komt volgens Krol door steeds strengere regels, waardoor de boeren veel moeten investeren in hun bedrijf.

Melkveehouder Gerard Krol

Gerard Krol heeft zijn bedrijf recent overgedaan aan zijn dochter Noortje en schoonzoon Nico Miedema. Ook bij hem is het boerenbedrijf er met de paplepel ingegoten. Toch heeft zijn vader gezegd: ga maar eerst eens studeren en kijken wat er nog meer in de wereld is te zien. Toch liep Nico Miedema op een feestje tegen een boerendochter aan en nam hij de melkveeboerderij van zijn schoonvader over. “Mijn twee broers hebben kort geleden de boerderij van mijn vader overgenomen, ook een melkveebedrijf.”

Miedema komt uit de kop van Noord-Holland. “Er keken veel mensen vreemd op dat ik naar Brabant ging, want veel Brabantse boeren kwamen juist naar Noord-Holland.” Dat is omdat de regels in Noord-Holland nu nog wat minder streng zijn. “De regels in Europa zijn streng, in Nederland extra streng en in Brabant nog strenger. Toch zie ik samen met mijn vrouw mogelijkheden om in Brabant goed te boeren. Zeker omdat we zeven jaar geleden al een emissievrije stal hebben gebouwd die ook toekomstbestendig is.”

En Miedema heeft geen plannen gehad om zich elders te vestigen. “De extra strenge regels van Brabant gaan over enkele jaren ook elders gelden.” En hij vind Brabant een mooie streek om te boeren. “Het is een prachtig gebied waar de boeren ook aan de omgeving hebben gedacht. Je ziet hier veel mooie bomen in het landschap staan, die zie je in de polders in Holland nergens.”

Dtv en MfM Brabant besteden deze week extra aandacht aan de agrarische sector. Elke dag een nieuwsitem in het journaal op televisie, elke ochtend een radio-uitzending met gasten vanaf een wisselende locatie in de regio en extra achtergronden op de site van Dtv.

Play