Tiptracks week 21

Banners, Blanks, Gracie Abrams, Heavn, Joep Hoedemakers, Kelly Jones, Leoniden, néomí en Pearl Jam zijn ingeruild voor negen nieuwe Tiptracks in mijn lijstje op Deezer.

Jungle By Night featuring Spinvis – Oog om Oog

Jungle By Night is momenteel een van de ineteressantste livesensaties. Het zevenkoppige collectief maakt opzwepende muziek, die doet denken aan de funk, jazz, latin en elektro uit de jaren zeventig en tachtig. Voor de vocalen hebben ze tekstdichter Spinvis weten te strikken, die overigens ook te horen is op de recentste track van de Nederlandstalige hardcore-punkformatie Ploegendienst. Jungle By Night komt 13 september met een volledig album onder de titel Synergy.

Danny Vera & Vaya Con Dios – No What-If’s

De Belgische band Vaya Con Dios scoorde begin jaren negentig hits met Heading for a fall, Nah neh nah en What’s a woman. Die laatste stond zelfs drie weken op nummer-1. Nu is de band van de 70-jarige zangeres Dani Klein te horen samen met de 46-jarige Zeeuwse Danny Polfliet (31/5/77), wiens grootste hit Roller Coaster uit 2019 is. No What-If’s is de zomerse opvolger van Shadow light. In 2002 wilde Danny Vera al een duet doen met Vaya Con Dios, maar toen was de band al even uit elkaar.

The Haunted Youth – Into You

De Belgische band The Haunted Youth werd al omschreven als dreampop. Op Into You gaat het over goede seks om een ex te vergeten en daarmee gaat de term dreampop over in slaapkamerpop. Zanger en gitaris Joachim Liebens noemde zijn band al eens ‘een teddybeer van glaswol’ en dat vanwege de venijnige teksten op een zachtaarige indiesound. The Haunted Youth won in 2021 met de debuutsingle Teen Rebel de Studio-Brusseltalentenjacht De Nieuwe Lichting.

Milo Meskens – When She’s Around

De 28-jarige Belgische softrocker Milo Meskens (3/10/95) kreeg in 2015 bekendheid dankzij de Studio-Brusseltalentenjacht De Nieuwe Lichting. En dat overkwam hem een jaar later ook met zijn band Black Tolex. Niettemin timmert hij nu weer volop solo aan de weg. Zijn debuutalbum Contrast verscheen in 2018 en de opvolger Quarter Life Crises pas in 2023. Met When She’s Around bewijst de singer-songwriter uit Vilvoorde momenteel wat sneller te zijn met nieuwe muziek.

Philine – Your House, My House

Philine is een singer-songwriter uit Rotterdam. Ze maakt liedjes vanuit verbeeldingskracht en met invloeden uit de popmuziek. Ze stelt meer in haar hoofd dan in de werkelijkheid te leven. Wel stelt ze hierdoor volop verhalen te kunnen vertellen. Het blijft dus een vraag of ze met Your House, My House afrekent met een ex, ofdat het slechts een gedachtenkronkel is. In oktober toert ze langs enkele grote Nederlandse steden. In 2021 verscheen de debuut-EP Somehere Else. Deze werd vorig jaar opgevolgd door So sick of myself. En met the side-effects of living in a fantasy is de derde EP ook onderweg.

Maggie Lindemann – Decode

De 25-jarige biseksuele Texaanse Pretty Girl Maggie Lindemann (21/7/98) bleef in 2017 in de Tipparade steken met de remix van het nummer Pretty Girl door Cheat Codes versus Cade. Nu is ze terug met Decode, wat een cover is van Paramore. Meggie Lindemann begon haar zangcarrière in een kerkkoor. Als invloeden voor haar emotionole alternatieve metal noemt ze Lana Del Rey, Gwen Stefani, Avril Lavigne, Evenescence en natuurlijk Paramore.

Personal Trainer – Round

Personal Trainer is een indieband uit Amsterdam, die is gevormd rond frontman Willem Smit. Zijn collega bandleden spelen ook in Pip Blom. In 2022 verscheen het debuutalbum Big Love Blanket. De opvolger Still Willing verschrijnt 8 augustus, daarvan is Round na Intangible de tweede single.

Wallows – You (Show me where my days went)

Wallows is een driekoppige indieband uit Los Angeles. De band bestaat sinds 2017 en bestaat uit de gitaristen en zangers Dylan Minnette en Breaden Lemasters en gitarist en drummer Cole Preston. Als kinderen begonnen ze als groep in het muziekprogramma GigMasterz. Het debuutalbum Nothing Happens verscheen in maart 2019. Op 2 juni van dat jaar speelde Wallows voor het eerst in Nederland; in Pardiso Amsterdam. Met Model verscheen gelijktijdig met You (Show me where my days went) het tweede album. Overigens bracht Wallows ookal twee EP’s uit, namelijk Spring in 2018 en Remote in 2020.

Nate VanDeursen, Dela Utca, Sem – A Little Song

Nate VanDeursen is een componist, producer en singer-songwriter uit New York. Op A Little Song werkt hij samen met de Utrechtse elektronicamuziekant Dela Utca, waarbij Utca verwijst naar Utrecht, de stad waarin Dela Utca is geboren en opgegroeid. De vocalen lijken van SEM te zijn. Alleen is onduidelijk wie die SEM dan precies is.