Tiptracks week 34

Het mag geen wonder heten dat Chef’Special na een week al doorstoot naar de hitlijst. En dus uit mijn lijstje verdwijnt. Volop Nederlands product is nieuw in mijn Tiptracks op Deezer. Hieronder ook een countrypoptrack, die de zangeres zelf onder mijn aandacht heeft gebracht.

Kimmy June – Jealous

Als Kimmy June probeert de 29-jarige Waalwijkse Kim van der Gouw (24/7/94) het te maken als countryzangeres. Voor haar nieuwe single Jealous heeft ze de samenwerking gezocht met de talentvolle en opkomende singer-songwriters Amber Kaminga, alias Barnsteen, Inge van Asseldonk, alias Angie Flare en Amsterdamse Sylvia Aimee (Hijgemann, die in juni in mijn Tiptracks stond met Odd One Out). Het debuutalbum World of Hurt van Ilse DeLange bracht Kimmy June op het pad van de countrypop. Zij woonde in haar tienerjaren in Oostenrijk en deed op haar 17e mee aan Deutschland sucht den Superstar. Ze debuteerde in 2020 met de single Mellow Lark. Deze werd een jaar later gevolgd door Homeward Bound. Haar doel is Europa te veroveren met de Nashville-sound. Jealous gaat over je overgeven aan je innerlijke monster van onzekerheid en jaloezie om tot zelfreflectie en –acceptatie te komen.

Fre, Anna Sylvia – Over Morgen

In navolging van Froukje maken Fre & Anna Sylvia zich druk over het klimaat. Immers de doorbraak van Froukje Veenstra met Groter dan ik is alweer ruim drie jaar geleden en de zorgen over het klimaat zijn niet minder geworden. Over Morgen is een eerbetoon aan de Nederlandse jongeren, die zich inzetten voor een beter klimaat. Muzikaal sluiten Fre & Anna Sylvia zich hierbij aan. De toon van het liedje licht in het verlengde van eerdergenoemde Froukje, wier zorgen niet onsuccesvol zijn gebleken. Fre is een Doetinchemse gistariste & singer-songwriter en singer-songwriter Anna Sylvia is geboren in IJsland. Beide dames hebben Amsterdam als uitvalsbasis.

Diggy Dex – Mijn Stad

De 43-jarige Koen Jansen (26/3/80), oftewel Diggy Dex komt uit de misschien wel de meest ondergewaardeerde historische steden van ons land: Amersfoort. In Mijn Stad bezingt hij zijn liefde voor deze parel aan de voet van de Utrechtse heuvelrug. En met DAC verwijst hij naar De Amersfoortse Coöperatie, een rapformatie die tussen 1998 en 2006 bestond en waar hijzelf deel van uit heeft gemaakt. Op het eerste gehoor lijkt Mijn Stad een eerbetoon voor ieders geboortestad, maar vooral de rap bewijst dat het echt een lofzang op Amersfoort is. En wees eerlijk elke plaats zou toch zo’n mooi eerbetoon willen hebben?!

Maaike Ouboter – Naar Huis

Het is alweer tien jaar geleden dat Maaike Ouboter (12/1/92) op slag bekend werd, dankzij het gevoelige Dat ik je mis uit De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Het lied over het gemis van haar ouders behoort tot een van Nederlands beste melancholische liedjes. En dan is het natuurlijk lastig om daar weer bij in de buurt te komen. Niettemin maakt de 31-jarige Goudse zangeres al jaren mooie gevoelige liedjes. Voor Naar Huis werkt ze samen met de eveneens melancholische Léon Paul uit Zaanstad. Als songwriter was hij overigens al succesvol voor Guus Meeuwis en Suzan en Freek.

Danny Vera –  Beggin’ for Trouble

De carrière van de 46-jarige Middelbrugse Danny Polfliet, alias Danny Vera bevindt zich al jaren in een Roller Coaster. Op zijn single Beggin’ for Trouble grijpt de Americana-zanger terug op onvervalste rock ’n roll. De titel is te danken aan Barry Hay, die vond dat Vera om problemen vraagt door op te treden op een podium in het midden van de zaal, zoals hij gaat doen in De Oosterpoort, 013 en TivoliVredenburg. Verder staat Danny Vera in oktober in de Ziggo Dome. Op de 13e van die maand verschijnt ook zijn album DNA. Hierop is Beggin’ for Trouble terug te vinden, evenals de eerder verschenen topsong  Like It Always Was.