Tiptracks week 18

T Tone Burnett, Lenny Kravitz, Pond, Prins S. en de Geit, Beth Heart en Only the Poets hebben plaatsgemaakt voor Garbabe, Néomí, Dayglow, Kelly Jones, Gracie Abrams en Leoniden in de Tiptracks op Deezer. En dan is er nog Melle, haar Hexes on my Exes heeft plaatsgemaakt voor Best Friend Break Up.

Garbage – Song to the Siren

De Amerikaanse rockgroep Garbage kennen we van Queer, The world is not enoug, I’m only happy when it rains, Push It, Androgyny en Stupid Girl. Met Song to the Siren laat de Schotse zangeres Shirley Manson zich van een gevoeligere kant horen. De track is terug te vinden op de speciale Record Store Day release Lie To Me. De track Song to the Siren is het bekendst in de uitvoering van This Mortal Coil. De track is geschreven door Tim Buckley en Larry Beckett en verscheen voor het eerst op het album Starsailor van Tim Buckley uit 1970.

néomí – Talk Shit

Talk Shit is de negende track van het album Somebody’s Daughter van de Haagse singer-songwriter Neomi Speelman. Met de titeltrack liet ik je eerder al kennismaken. Néomí gooide hoge ogen op Eurosonic/Noorderslag in 2023. Haar manager dankt ze aan Facebook. Via dit platform deelde ze in het begin haar liedjes. Toen werkte ze nog op Schiphol, omdat ze niet geloofde in muzikaalsucces. Volgens OOR maakt néomí slaapkamerliedjes, die de tijd stil laten staan.

Dayglow – Everything Little Thing I Say I Do

Dayglow is het project van de Amerikaanse intrumentalist Sloan (Christian) Struble (10/8/99). De 24-jarige singer-songwriter richtte Dayglow op. Hij maakt indiefolkpop en komt uit Aledo, Texas. Het debuutalbum Fuzzybrain verscheen in september 2018. Sinds zijn elfde maakt Sloan Struble muziek. Als begon hij een garageband en leerde zichzelf zo gitaar, bas, keyboard, syntersizer en drums spelen. Intussen heeft Dayglow drie albums uitgebracht. De recentste is People in Motion uit 2022.

Kelly Jones – Echowrecked

Kelly Jones is bekend als de frontman van Stereophonics. Echowrecked is de single bij het album Inevitable Incredible dat gelijktijdig verscheen. Met de titeltrack liet ik je eerder als kennismaken. Naast Stereophonics en zijn solo-project is Jones ook bekend van Far From Saints. Op Inevitable Incredible staan pianosongs en Echowrecked is dus eveneens een pianoballade. De songs zijn eind vorig jaar geschreven. Er wordt dit jaar ook nog nieuw materiaal van Stereophonics verwacht.

 Melle – Best Friend Break Up

Melle is de artiestennaam van de 21-jarige Canadese singer-songwriter Melina Mellé. In haar muziek bezingt ze wat tienermeisjes meemaken. Haar puberale (zelf spreekt ze over: rebelse) punkpop gaat vooral over jongens en gestrande liefdes; al zingt ze ook over groeipijnen en de conflicten met haar ouders.

Gracie Abrams – Risk

Gracie Abrams (7/9/99) is een Amerikanase singer-songwriter. De 24-jarige zangeres bracht in 2023 haar debuutalbum Good Riddance uit. De opvolger The Secret of Us verschijnt op 21 juni. Hierop is ook de nieuwe single Risk terug te vinden. Abrams kreeg enige bekendheid dankzij Everywhere, Everything waarop ook Noah Kahan te horen is. Ook verzorgde ze het voorprogramma van de Sour Tour van Olivia Rodrigo. Gracie Abrams timmert sinds 2018 aan de weg.

Leoniden – Never Never

De band Leoniden komt uit het Duitse stadje Kiel. De band begon als een studentenband. Hun titelloze debuutalbum verscheen in 2017. Sinds 2021 treedt Leoniden in dezelfde bezetting op. Hun eerste EP verscheen op het Hamburgse platenlabel Delikatess Tonträger dat al snel failliet ging en daarom richtte de band maar een eigen label op. Het vierde album Sophisticated Sad Song verschijnt op 23 augustus. Leoniden speelt op 28 november in de Melkweg in Amsterdam.